Στον Κόσμο του Σύμπαντος (Επ.25) Αστρονομία του Κόσμου (The World’s Oldest Astronomy)
Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα έχει επιτύχει μοναδικές ανακαλύψεις μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της παρατήρησης του διαστήματος, που μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα το σύμπαν και να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις παλαιότερες πεποιθήσεις για αυτό.

Μέσα από μοναδικό φωτογραφικό υλικό, πρωτοποριακές ψηφιακές αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις με τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά, η σειρά παρουσιάζει λεπτομερώς τις πιο σύγχρονες προσπάθειες της ανθρωπότητας να ανακαλύψει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Επεισόδιο 25
Η Αρχαιότερη Αστρονομία του Κόσμου
The World’s Oldest Astronomy

Επικρατεί η άποψη ότι η αστρονομία έχει τις ρίζες της κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο σε πολιτισμούς όπως της Μεσοποταμίας και της αρχαίας Ελλάδας. Ωστόσο, αυτή η ευρέως διαδεδομένη θεωρία ανατρέπεται. Στην πραγματικότητα, οι ιθαγενείς της αυστραλιανής ηπείρου ισχυρίζονται ότι είναι οι παλαιότεροι αστρονόμοι στον κόσμο.

Περίπου 5.000 χρόνια πριν, οι Αβορίγινες, οι οποίοι δεν είχαν γραπτή γλώσσα, μέτρησαν με ακρίβεια την τροχιά του Ήλιου με γιγαντιαία πετρώματα, έμαθαν τις θέσεις των αστερισμών και απομνημόνευαν τις διαδρομές για το εμπόριο. Αυτοί οι αποκαλούμενοι χάρτες των άστρων αντιστοιχούν στις κύριες οδικές αρτηρίες σήμερα.

Σε αυτό το επεισόδιο, προσεγγίζουμε την αστρονομία των Αβορίγινων, η οποία αναπτύχθηκε για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα σκληρό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά άγονο έδαφος και έλλειψη φυτών κατάλληλων για γεωργία.

Cosmic Front
Παραγωγή: NHK
Ιαπωνία 2011-2018
______
Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς από την λίστα:

______
#documentary #universe #space

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Στον Κόσμο του Σύμπαντος


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.